zondag 19 augustus 2012


Muziekinstrumenten

Voor een opdracht van het vak Muziek moesten we een 10 – tal muziekinstrumenten hebben. Dit vond ik een toffe opdracht, maar moeilijk om aan te beginnen want er zat een addertje onder het gras bij deze opdracht. We moesten namelijk de instrumenten zelf maken met kosteloos materiaal. Het vinden van ideeën was niet altijd even gemakkelijk. Vooral omdat je het juiste materiaal moest vinden om een bepaald instrument te maken. Dit zijn de volgende instrumenten die ik gemaakt heb:
  • 4 schuddoosjes
  • 1 Rammelaar
  • 2 trommels
  • 2 schuurintrumenten
  • 2 bellenkransen
  • 2 slaginstrumenten met een bel
  • 20 paar ritmestokjes    
De schuddoosjes zijn relatief gemakkelijk om te maken. Je zoekt achter een potje en je vult die dan met rijst. Een kleine versiering en ze zijn klaar.


Een rammelaar maken was zeker niet gemakkelijk. Eerst moest ik genoeg kroonkurken verzamelen die voor het geluid zorgen. Ik heb ze allemaal plat geslagen zodat de kleuters er zich niet kunnen aan kwetsen en daarna allemaal op een stokje bevestigd zodat je er mee kunt schudden.


De trommels zijn gemaakt van pvc buizen waar ik papier over bevestigd heb met behangerslijm. Daarna kwam dit hard zodat je een geluid kan produceren door er op te slaan met een stokje of je hand. Het toffe aan deze trommels was dat ik zelf een motiefje kon kiezen om de trommels te versieren.



De schuurinstrumenten heb ik gemaakt door schuurpapier op een stukje hout te kleven en een handvatje te bevestigen op het hout. Zo kunnen de kleuters gemakkelijk de blokjes vasthouden en over elkaar wrijven.


Daarna heb ik ook nog 2 bellenkransen gemaakt. Hiervoor heb ik een leren riempje genomen en daar belletjes op genaaid. Dat riempje met belletjes werd dan bevestigd op een houten stok.


Het volgende instrumentje is wel tof om te zien. Ik ging op zoek naar een toffe fietsbel. Die heb ik uit elkaar gehaald en op een stok bevestigd. De kleuters kunnen er lawaai mee maken door er met een stokje op te slaan.


En als laatste heb ik nog ritmestokjes gemaakt en dit uit twee verschillende materialen. Als eerste heb ik pvc buisjes waar je mee op elkaar kunt slaan en dan als tweede stokjes van bamboe. Beiden geven een ander geluid.


Ik was heel tevreden met het resultaat van mijn instrumentjes. Ik ben zeker dat de kleuters er ook graag muziek zullen mee maken.



Verteltas

Voor het vak Nederlands moesten we voor het examen een verteltas maken. Een verteltas dacht ik, wat houdt dat nu precies in... Wat de docent met verteltas bedoelde werd maar al te snel duidelijk. Het was de bedoeling om een tas te maken rond een bepaald boek. Deze tas is iets wat de kleuters mee naar huis kunnen nemen. De tas zit vol met spelletjes die te maken hebben met het boekje. Wat er allemaal in de tas zit en hoe de kleuters alles kunnen spelen moesten we dan uitleggen op het examen. Ik heb een tas gemaakt over het boekje ‘De wiebelbillenboogie’ van Guido Van Genechten.
Inhoud van het tasje:

·         Partituur Wiebelbillenboogie
·         Cd met het liedje Wiebelbillenboogie
·         Olifantenrace
·         Pak een handdoek
·         Memory
·         Puzzel
·         Handpop van een olifant
·         Olifantensleutelhanger
·         Olifantenknuffel

Het meeste werk van deze tas zat in het bedenken en maken van de spelletjes. Het eerste spelletje is Pak een handdoek. Hier moeten de kleuters om het eerst hun kaart vol krijgen met de gekleurde handdoeken. De kleuters gooien met een dobbelsteen waar 6 verschillende kleuren opstaan en dan kunnen ze de bijpassende handdoek op hun kaart plakken als ze deze nog niet hadden. Je kan het spelletje met 4 spelen. Iedereen heeft zijn kaart waar de papa olifant op staat in zijn handdoek en dan de 6 gekleurde handdoeken.

Pak een handdoek
Het tweede spelletje is olifantenrace. Dit spelletje is gebaseerd op het spel mens erger je niet. De kleuters gooien met een dobbelsteen met nummers om zo om het eerst in het middenvak van het bordspel te geraken. Elk hebben ze hun eigen weg af te leggen van ongeveer 15 vakjes. Er zitten ook 2 vakjes in met een soort opdracht. Er is het prentje waar de olifant in het bad zit en dan moeten ze een beurt overslaan. Ze kunnen ook op de muis terecht komen. De olifant schrikt van de muis en ze vallen terug naar het begin van hun weg.

De olifantenrace
Er zit ook een memoryspel in het tasje, gemaakt met verschillende tekeningen uit het boek.


Ik heb ook nog een prent uit het boek vergroot en daar een puzzel van gemaakt. Ik heb die op een voorgemaakte puzzel gekleefd waardoor dit voor een mooi resultaat zorgt.


Bij elk spelletje zit ook een bijsluiter. Daar staat op wat er precies in de speeldoos zit en hoe je het spelletje moet spelen.
Ook vind je in het tasje nog een CD met het wiebelbillengboogielied, de partituur van het wiebelbillenboogielied  en een blad waarop de volledige inhoud van de tas vermeld staat.


Het knuffeltje is een leuk extraatje voor de kleuters. Ze kunnen er mee spelen, slapen,… Het tasje heb ik ook zelf gemaakt.


Ik vond het een tof project dat ik zeker nog ga gebruiken later als ik zelf les geef.

dinsdag 14 augustus 2012


Brontorina Ballerina

Brontorina Ballerina Brontorina wil ballet!
Help de danszaal is te klein Brontorina veel te groot.
Brontorina ballerina Brontorina wil ballet!
Dino’s droom wordt echt in een openlucht ballet.

De stage van het tweede semester was gebaseerd op het boek Brontorina van James Howe. Brontorina is een Dinosaurus die ervan droomt om een echte ballerina te worden. Ze gaat zich aanmelden in de dansschool van Madame Lucile. Daar krijgt ze te horen dat ze te groot is om een balletdanseres te worden maar uiteindelijk mag Brontorina meedansen in de dansschool. Natuurlijk levert een dinosaurus in een balletzaal wel enkele problemen op. Zo vertrappelt ze bijna de andere leerlingen, maakt ze een gat in het plafond  bij het springen en loopt ze bijna de piano kapot. Ook heeft Brontorina niet de juiste schoenen om te dansen. Gelukkig heeft Brontorina een vriendinnetje Emma die een verrassing voor haar heeft. Emma haar mama heeft speciale dansschoentjes gemaakt voor Brontorina. Ook gaan alle leerlingen samen met madame Lucile opzoek naar een grotere danszaal.

Voor deze 2e stage liep ik stage in de school Kinderland in Kortrijk in het 2e kleuter. Samen met de kleuters hebben we een hele week rond het boek Brontorina gewerkt.  De dagindeling van de week werd vooraf vastgelegd. De dagthema’s waren als volgt.
Woensdag: Wat is dat grote ding daar? … Brontorina!
Donderdag: Welkom, kom maar binnen in mijn droom.
Vrijdag: Van je do, re dino.
Maandag: Met mijn voet aan mijn oor, dans ik lekker door.
Dinsdag: Ook ik kan iets
In iedere activiteit werd het thema van die dag verwerkt. Zo hebben we een waarneming gehouden rond dansschoenen, hebben we matrixen van dinosaurussen en ballerina’s gemaakt, de kleuters hebben zelf dromenvangers gemaakt zodat ze net als Brontorina hun dromen kunnen vangen en waarmaken. Ook hebben de kleuters hun talent kunnen ontdekken tijdens de activiteiten en hun dance moves kunnen oefenen in de dansstudio. Als archeologen zijn ze ook te werk kunnen gaan in de zandbak. Voor mij was dit een onvergetelijke ervaring en ik hoop voor de kleuters ook.

Link naar de website van basisschool kinderland. 

Ik wil geen viezeltje zijn.


Ik wil geen viezeltje zijn is het thema van onze eerste stage waar we alleen voor de klas staan. Het thema is gebaseerd op de boeken “Viezeltje” en “Opa Jan maakt zijn huis schoon. Het boek “Opa Jan maakt zijn huis schoon wordt dan ook gedurende de hele stage als rode draad gebruikt. De titel van het boek zegt al veel, het gaat over opa Jan die een echte rommelboel maakt van zijn huis. Hij ziet niet meer over de rommel en beslist om zijn huis op te ruimen. Hij bedenkt allerlei manieren om zijn huis te poetsen: zo maakt hij een poetsrobot, stopt hij alles in een wasmachine,… maar die werken niet allemaal even goed. Uiteindelijk belt hij zijn zus tante Marietje die en vraagt haar om hulp.


Mijn allereerste stage waar ik helemaal alleen voor de klas stond, dat was toch wel even spannend. Na het maken van de vele activiteitenvoorbereidingen en het nodige materiaal voor de stage mocht ik de stage starten in de Sint-Jansschool in Menen in het 2e kleuter. Samen met de kleuters leerden we wat meer over verschillende zaken die te maken hebben met hygiëne. Zo leerden we meer over persoonlijke hygiëne, het opruimen, … Maar je kan ook met woorden een viezeltje zijn. Wanneer je andere kindjes pest, ze uitlacht, verbaal kwetst kan je een viezeltje zijn. Ook maakten de kleuters net als opa Jan een poetsrobot. Iedere dag werd uitgewerkt volgens een bepaald dagthema met als rode draad het thema ‘Ik wil geen viezeltje zijn.’ Een thema dat zeer leuk is om uit te werken en dat de kleuters leert hoe ze zich moeten gedragen tegenover anderen en in bepaalde situaties. Ook het leren over de persoonlijke hygiëne maakt het thema de moeite waard.

Link naar GVB Sint-Jansschool Menen

Boerderijdieren

Welke dieren wonen allemaal op een boerderij? Er zijn zoveel verschillende dieren en als je ze wil tekenen merk je dat het ene dier al moeilijker te tekenen is dan het andere. Dit heb ik aan de lijve kunnen ondervinden.

Tijdens de lessen beeld werd er van ons verwacht dat we enkele dieren tekenden die op de boerderij leven. Een niet te onderschatten opdracht. Eerst moesten we informatie verzamelen. Welke dieren zijn er allemaal, hoe zien ze eruit, welke kleuren hebben ze, enz. Na dit alles te hebben verzameld startte het tekenen. Maar wat ook nog deel uit maakte van de opdracht was dat je de dieren moest tekenen met verschillende technieken. Zo heb ik gebruik gemaakt van: waterverf, houtskool, vetkrijtjes en tekenpotlood.

Bij het tekenen van dieren is het belangrijk dat je eerst start met een ruwe schets. Je kan dan geleidelijk aan verder en gedetailleerder tekenen.  Ook is het altijd handig om duidelijke prenten of foto’s die je eerder hebt opgezocht bij je te houden tijdens het tekenen zodat je zo waarheidsgetrouw mogelijk kan tekenen. Wanneer De tekening volledig af is en de details in orde zijn start het inkleuren, schilderen, … van de tekening. Opnieuw is het makkelijker wanneer je prenten of foto’s van het dier bij je hebt. Als laatste verwachting binnen deze opdracht moesten de tekeningen ook van schaduw voorzien zijn. Wanneer dit allemaal gedaan was, had je de opdracht tot een goed einde gebracht.

kat in houtskool

hond in stift

koe in waterverf

geit in potlood

Paard in kleurpotlood

Haan in potlood

varken in houtskool

Konijn in kleurpotlood

konijn in kleurpotlood



















































































































Eend in vetkrijt
















Ezel in waterverf














Deze opdracht was ook een voorbereiding op het tekenen van dieren op een bord. Voor het examen kregen we een kleine test hoe je best boerderijdieren op het bord tekent. Per 6 moesten we 2 dieren op het bord tekenen. Daarvoor kregen we 20 minuten. 1 onschuldige hand trok uit een stapel 2 dieren die we alle 6 moesten tekenen. In mijn groep werd het varken en de gans getrokken. Hieronder vind je mijn bordtekeningen.

Bordtekening van een varken.

Bordtekening van een gans.
Ook is het altijd leuk om de kleuters over de dieren op de boerderij te vertellen. Daarom kan concreet aanschouwelijk materiaal nooit geen kwaad. Een bezoekje aan een kinderboerderij maakt het thema dieren op de boerderij helemaal af. Hieronder vind je linken van enkele kinderboerderijen.

Kinderboerderij Van Clé (Marke)
kinderboerderij Bokkeslot (Deerlijk)

Van oud naar nieuw   

Start met een oude valies en maak er een nieuwe mooie toffe valies van die je kan gebruiken om zaken in te stoppen wanneer je op stage vertrekt. Dit was de opdracht voor het onderdeel beeld binnen mijn opleiding.

Super opdracht was het eerste die in mij opkwam. Ik zag de opdracht volledig zitten en ging dan ook onmiddellijk aan het werk. Eerst en vooral moest ik een oude valies zien te vinden. Vragen aan de oma’s, vrienden, … of zij toevallig nog een oude valies op zolder hadden staan. Gelukkig kon ik bij mijn oma terecht die nog de perfecte valies had staan.
Ok! De valies heb ik al. Nu nog een gepaste prent zoeken om op de valies te plaatsen. Wat zou ik allemaal kunnen nemen die geschikt is om op een valies te plaatsen die naar de kleuterklas wordt meegenomen. Ik zocht veel kleuterboekjes af in de grote bibliotheek in Kortrijk en kwam uiteindelijk tot het besluit om 2 prenten te gebruiken uit een boekje van Nellie en Cezar. Alle voorbereidingen waren nu in orde.

Ik startte met het schilderen van een witte grondlaag zodat de originele kleur van de valies niet meer te zien zou zijn. Na het schilderen van een goede grondlaag projecteeder ik de gekozen prent met de projector op een gepaste grootte op de valies. Wanneer de prent de juiste grootte had, ging ik met mijn podlood over de geprojecteerde lijnen. Als dit alles gebeurd was, was de valies zo goed als klaar. Het enige dat nog moest gebeuren was het schilderen van de valies. De kleuren kiezen die goed bij elkaar passen en het geheel compleet maken.

Hier zie je het proces van "the making" van mijn valies. 

De oude valies met witte grondlaag.
De getekende prent op de valies met de achtergrond reeds geschilderd.

De start van het schilderen van de figuren.
De afgewerkte achterkant van de valies.

De afgewerkte voorkant van de valies.


De weerkoffer

We kijken door de ruiten,
welk weer is het buiten?
Zien we de zon of zien we wolken?
Hangt er veel mist of is het regen?
Is het erg koud of valt er wat sneeuw?
We kijken door de ruiten,
welk weer is het buiten?

Voor het onderdeel wero binnen mijn opleiding  werd er van ons verwacht dat we een weerkoffer maakten.
Maar natuurlijk was ons eerste gedacht … wat is een weerkoffer? Wat is de bedoeling ervan? En wat moet er allemaal in? De inhoud werd ons rap duidelijk toen we de nodige informatie voor deze opdracht van de docente kregen.

De inhoud van de weerkoffer bevat :
-        Een weerkalender
-        3 instrumenten om het weer te meten
-        Een element om de weervrouw of weerman van de dag mee te tooien

Begin er maar aan dacht ik.

Ik heb een zelfgemaakte weertas verkozen boven een koffer. Ik nam het patroon van een al eerder gemaakte zak over om zo tot een nieuwe te komen. Ik koos er ook specifiek voor om een blauwe zak te maken die de lucht weergeeft. Ook heb ik de zon en de maan in stof op de zak genaaid en er wattine tussengeplaatst om voor een 3e dementie te zorgen.

Weertas
Als weerbord heb ik gekozen om gebruik te maken van dunne houten platen en deze zijn beschilderd opnieuw in het blauw om terug het teken van lucht weer te geven.  Ieder mannetje staat voor een dag. In het witte bord die elk mannetje vastheeft, is plaats gemaakt om drie zaken aan te tonen voor de kleuters: bovenaan welke dag het is met een symbool en de onderste 2 plaatsen geven terug wat voor weer het buiten is en welke kledij er bij dat soort weer past.

Weerbord
Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de weerman/vrouw goed herkenbaar is. Als herkenningspunt heb ik gekozen voor een brilletje waar ik een wolkje en zonnetje aan bevestigd heb. Dit brilletje is hetzelfde als het brilletje die het mannetjes op het weerbord dragen. Dit is nog eens een extra herkenningspunt voor de kleuters.

Ook heb ik nog 3 instrumenten gemaakt waarmee het weer te meten is. Als eerste maakte ik een windmeter. Ik nam het kartonnen rolletje van een groot scheurplakband. Ik bevestigde dit op een stok en aan het rolletje hing ik afscheidingsband. De wind blaast de afscheidingsband omhoog. Hoe hoger de band gaat hoe meer wind er is. Ook kan je de windrichting zien door te kijken naar welke kant de afscheidingsband waait.
Als tweede heb ik een regenmeter gemaakt. Door een pluviometer te bevestigen op een plank zorg ik ervoor dat ik een voorwerp heb om de regen op te vangen. Om het voor de kleuters duidelijk te maken hoeveel regen er nu gevallen is heb ik dit aangeduid mat streepjes. De streepjes zijn verbonden met prentjes die voor de kleuters duidelijk maken of er veel of weinig regen gevallen is.
Als laatste heb ik ook nog een temperatuurmeter gemaakt op dezelfde manier als de regenmeter maar dan met een thermometer in plaats van een pluviometer.

Temperatuurmeter, windmeter en regenmeter
Zo, dit is de inhoud van mijn  weerkoffer. Hopelijk kunnen jullie hier wat ideetjes opdoen.