zaterdag 24 december 2011

Opdrachten voor het vak Beeld

Dag bloggers
In de opleiding die ik volg (Bachelor kleuteronderwijs) is het vak beeld één van de opgelegde vakken. Het is een vak waar je kennis opdoet over schilderstechnieken, tekentechnieken en in het algemeen knutseltechnieken. Voor mij persoonlijk een zeer tof en leerrijk vak. Zo hebben we al enkele opdrachten moeten uitvoeren. Eén van de opdrachten was om een stilleven van een stuk fruit te tekenen met verschillende technieken. Zo hebben we één met tekenpotlood, met kleurpotlood, met vetkrijt, met acrylverf, houtskool en met bister. Een aantal van die technieken waren nieuw voor mij en zeker de moeite waard om eens te proberen.

mandarijntje in tekenpotlood
peer in kleurpotlood
peer in vetkrijt
banaan in acrylverf
peer in houtskool
peer in bister

Natuurlijk was dit niet de enige opdracht die we hebben moeten uitvoeren. Zo hebben we ook een monster in papier maché moeten maken. Door een ballon helemaal met krantenpapier te beplakken en een bepaalde monsterlijke vorm te geven bekwamen we mooie maar enge monsters die uiteindelijk nog een kleurtje kregen wat het geheel compleet maakte.

Monster in papier maché.
Monster in papier maché
Monster in papier maché.
Als laatste opdracht voor dit semester werd er van ons gevraagd om krastekeningen te maken. Er werden twee vierkanten en twee cirkels gekleurd met vetkrijtjes in verschillende vormen en kleuren. Door deze met verf, die gemengd is met wat afwasmiddel, te beschilderen begon de opdracht al wat vorm te krijgen. Als laatste onderdeel van deze opdracht moest er nog gekrast worden. Met een scherp voorwerp zoals bijvoorbeeld een vijs krasten we vormen, lijnen of figuren in de verf waardoor er op het einde mooie resultaten te zien waren.




Muzisch project

Dag bloggers
Hier zijn we weer met meer nieuws. Voor het vak muzische grondhouding werd er van ons verwacht dat we een toneel uitwerkten aan de hand van een boek. We werden in groepen verdeeld en een school, kinderopvang,... toegewezen. Mijn groep kreeg de naschoolse opvang in Wingene toegewezen. Als groep kozen we ervoor om het boekje Rupsje nooitgenoeg uit te werken.



De leeftijd van de toeschouwers verschilde wat maar dat maakte ons niet uit. We hadden alleen maar kinderen vanuit de basisschool voor ons en dat was het belangrijkste. We werkten het verhaal heel precies uit en probeerden het toneel zo aangenaam mogelijk te maken aan de hand van interactie met het publiek en visueel aantrekkelijk materiaal die meer duidelijkheid bracht over het verhaal dat we vertelden. Als interactie met het publiek mochten de kinderen eten zoeken dat onder hun stoel verstopt was en naar voor brengen zodat onze rups er heerlijk kon van smullen. Maar dat was niet alles.Telkens wanneer de rups door een stuk fruit kroop werd er een lied gezongen dat alle kinderen mochten meezingen. En als laatste mochten de kinderen ook helpen bij het bouwen van een huisje voor ons Rupsje nooitgenoeg.


De kinderen betreden de wondere wereld van Rupsje nooitgenoeg.
De start van het verhaal

Een bezoek aan het SMAK museum, museum voor schone kunsten en Planckendael

Dag bloggers
Vandaag hebben we met de opleiding Bachelor kleuteronderwijs een bezoek gebracht aan het Smak museum, het museum voor schone kunsten en Planckendael. De dag begon aan de KATHO zelf. Iedereen was klaar om de dag goed te beginnen. We namen de bus richting Gent waar we in de voormiddag het museum voor Schone Kunsten en het SMAK bezochten. We startten de rondleiding in het museum voor Schone Kunsten. Na het bewonderen van de vele schilderijen kregen we ook uitleg over hoe we een museumbezoek met kleuters het beste aanpakken. Een hele boel tips dus. Maar daar bleef het niet bij. Na het bezoek aan het museum voor Schone Kunsten gingen we verder naar het SMAK museum. Het volgende onderdeel van onze rondleiding ging daar van start. We ontdekten wat hedendaagse kunst inhoud en we werden ook gewezen op de verschillen met het museum voor Schone Kunsten. Alweer een heleboel uitleg die we later in het werkveld zeker en vast nog zullen kunnen gebruiken.
SMAK museum

Museum voor Schone Kunsten

Hier de link voor het SMAK museum en het museum voor Schone Kunsten.
Link SMAK museum
Link museum voor Schone Kunsten

Na het bezoek aan de 2 musea zetten we onze reis verder richting Mechelen waar we het dierenpark Planckendael bezochten. Na een uurtje vrij rondlopen en een bezoekje aan de dieren werd er ons een gids toegewezen. Samen met de gids ging de groep de dieren nog wat beter en uitgebreider gaan bekijken en werd er tijd gemaakt om vragen te stellen. Ook gaf de gids ons tal van informatie en tips mee om de kleuters te kunnen entertainen gedurende een bezoek aan een dierenpark.

De everzwijnen van Planckendael
De leeuwinnen van Planckendael
De giraffen van Planckendael
De pelikanen van Planckendael
Hier vindt u de link van het dierenpark Planckendael.
Link Planckendael

Kortweg gezegd was dit een fantastische, leerrijke dag om nooit meer te vergeten.

Mijn eerste stage

Dag bloggers
Ik heb net mijn eerste stage achter de rug in de Vrije kleuterschool Sint-Lutgardis in Meulebeke. Samen met mijn medestudente en mijn mentor juf Let heb ik 3 dagen de kleuters van het eerste kleuter overladen met activiteiten.

Eerste stagedag (Woensdag 30 november)
De dag begon vlot. Samen met juf Let en mijn medestudente Steffi haalden we de kleuters op en begonnen we met het ochtendonthaal. Iedere kleuter kreeg een stikker met zijn naam op en mocht een pakje nemen wanneer hij zijn naam hoorde en dit in de zak van Zwarte Piet gooien. Na het ochtendonthaal deden we een beeldactiviteit. We maakten zwartepiettenmutsen met de kleuters. Ze mochten kiezen uit 3 kleuren (geel, rood en blauw) en er werden 3 verschillende technieken voorgesteld waaruit ze mochten kiezen. Zo hadden we stempelen met een zandzakje, schilderen met een verfrolletje en als laatste het schilderen met de knikkertechniek. Onze kleuters verkozen het schilderen met een verfrolletje als hun favoriete techniek. In de namiddag vertelde ik ook nog een verhaal. Het verhaal van Anna die Sinterklaas ontmoette in de winkel. Als afsluiter van de dag gaf ik nog een tussendoortje waarin steeds zaken van Sinterklaas zijn nachttafeltje verdwenen. De kleuters mochten nadien raden wat er allemaal verdwenen was van het nachttafeltje.
De gemaakte pietenmutsen.
Tweede stagedag (Donderdag 31 november)
Voor onze kleuters was dit de grote dag. De Sint en zijn Zwarte Piet kwamen op bezoek. Na het onthaal waarin de kleuters een pakje in de schoorsteen mochten gooien en eens op het dak wandelen kwam de Sint op bezoek .Iedere kleuter mocht even op de schoot van de Sint en kreeg vervolgens een grote zak snoep van Zwarte Piet. Na het bezoek van de Sint gaf ik nog een bewegingsles waarin de kleuters oefeningen uitvoerden om de BESTE zwarte piet ooit te worden. Ook leerden ze een liedje over sinterklaas. Die dag was een drukke maar fantastische dag voor mezelf en de kleuters.

Het aangeleerde lied.
Laatste stagedag (Vrijdag 1 december)
De laatste dag was net als de twee vorige dagen ongelooflijk. Weer startte de dag met het ochtendonthaal. Dit maal mochten de kleuters de muts van Zwarte Piet aandoen en over het dak lopen wanneer ze hun naam hoorden. De ene liep wat vlugger dan de andere. Zeer mooi om te zien. Na het onthaal volgde het moment waarop twee kindjes al heel het jaar op wachtten. Het was de verjaardag van Rune en Lina. Nadat we met de hele klas gezongen en gefeest hadden mochten onze jarigen kiezen met wat ze wilden spelen. Maar de verrassingen hielden maar niet op. Onze twee jarigen hadden, net als Sinterklaas de dag ervoo,r veel lekkers mee. Zo waren er speciaal voor de meisjes koekje in de vorm van Hello Kitty en voor de jongens sterke piraten. In de namiddag moesten we nog even rustig worden na al dat feesten en was er nog het verhaal van "Jop de giraf" die zo graag een knuffel van Sinterklaas wilde. Een mooie afsluiter van een fantastisch stage.

De stoelen voor de jarigen.
Hieronder vind je een link terug van de Vrije kleuterschool Sint-Lutgardis Meulebeke waar ik stage liep.
http://www.kleuterschool-sintlutgardis.be/

Stagevoorbereidingen

Dag bloggers
Op 30 november, 1 en 2 december gaat mijn eerste stage van start. Nu zijn we volop bezig met alle voorbereidingen. Het thema van de stage is Sinterklaas. Wie vindt dit nu niet het perfecte thema om mee van start te gaan voor de allereerste stage binnen je opleiding. Na het maken van de lesvoorbereidingen moesten alle ideeën nu nog concreet uitgewerkt worden. Samen met mijn medestudente die in dezelfde klas staat als ik gingen we van start. Zo maakte ik pietenmedailles, een heleboel cadeautjes en nog veel meer. Je steekt er heel veel werk in, maar ik denk dat als je de lach van de kleuters ziet, alle zorgen in een wip verdwenen zijn. Als je zal merken dat ze plezier hebben en graag terug komen naar de klas vergeet je direct hoe hard en veel je ervoor gewerkt hebt. Het resultaat van een goede samenwerking en veel doorzettingsvermogen is de dankbaarheid en het plezier die de kleuters eraan beleven.

Pietenmedailles in de maak.
Voorkant afgewerkte pietenmedaille.
Achterkant afgewerkte pietenmedaille.
De berg pakje die Sinterklaas bezorgd heeft.

Op tweedaagse

Hallo bloggers hier zijn we met het volgende bericht!
Alle eerstejaarsstudenten van KATHO Tielt zijn op tweedaagse geweest. We leerden elkaar beter kennen en leerden wat educatieve zaken bij. Zo werden er een aantal workshops georganiseerd die we per klas volgden. De workshops bestonden uit: drama, beweging, muziek, beeld en Nederlands. Zo leerden we in de workshop muziek welke interpretaties we allemaal bij een lied kunnen hebben. Zo moesten we ons verdelen in groepen. Een groep die het lied in beeld bracht, een groep die er een verhaal bij verzon, een groep die het lied uitbeeldde en een groep die er ritmes aan toevoegde. Ook leerden we een nieuw lied aan tijdens deze workshop.
Het aangeleerde lied.
Het Lied in beeld gebracht.


Niet alleen hebben we veel bijgeleerd tijdens de workshop van muziek. Ook beeld was een leuke en leerrijke workshop. We moesten een masker op een zo goedkoop mogelijke manier maken. Daarom werd er krantenpapier voorzien waarmee we per twee  op elkaars hoofd een masker moesten maken. We moesten de verschillende delen van het hoofd maken zoals de oren, een neus, ... en dan later alles  samenvoegen. Het resultaat daarvan werd een grappig masker.
De start van mijn masker uitgewerkt op Emma

Een verdere uitwerking
Het eindresultaat
Ook leerden we veel bij in de workshops rond drama, beweging en Nederlands. Zo speelden we een sprookje na en hielden we een muizenconversatie met elkaar in de workshop Nederlands. Bij drama leerden we vooral expressief zijn. Dit is zeer belangrijk binnen onze opleiding. En als laatste leerden we hoe we ons lichaam moeten bewegen om het kijken voor anderen zo aangenaam mogelijk te maken.


En als laatste hebben we met alle studenten van het eerste jaar ook een lied aangeleerd voor de dag van de leerkracht die iedereen uit volle borst meezong.

Het lied voor Dag van de leerkracht.

Een dag in Bulskampveld

Dag bloggers

Dagje Bulskampveld.
Vandaag zijn we met de hele opleiding Bachelor kleuteronderwijs naar Bulskampveld getrokken. Daar werden we onderverdeeld in verschillende groepen en kreeg elke groep 3 sessies aangewezen om te volgen. De dag begon wat regenachtig en het duurde niet lang voor we een hagelvlaag over ons kregen. Dit verstoorde onze eerste sessie een beetje maar iedereen bleef enthousiast verder gaan. De eerste sessie was een boswandeling waarop we allerhande informatie over bomen, dieren, vruchten en blaadjes meekregen. Op het einde van de sessie mochten we de uitleg kort even voorstellen op een creatieve manier die kleuters zou boeien.

Paddenstoelenzoektocht
De tweede sessie was iets helemaal anders. We mochten met onze groep op zoek naar paddenstoelen. De sessie werd gegeven op kleuterniveau wat voor ons een leuke ervaring was. We volgden een pad en gingen op zoek naar de grote borden waarop paddenstoelen getekend waren. Wanneer er een prent werd gevonden kregen we een kleine opdracht die we moesten uitvoeren waarbij we kennis opdeden over de paddenstoel die op het bord getekend was. Ook mochten we het toverbos eens betreden waar we aan de hand van onze toverstok konden horen welke geluiden de dieren uit het bos maken en konden we voelen aan hun vacht.

Meten van de bodemhardheid.
Als laatste sessie kregen we een meetoefening. Aan de hand van meettoestellen mochten we het bos eens in kaart brengen. We maten de luchtdruk, de vochtigheid en tal van andere zaken. Ook leerden we herkennen welk blad en welke vrucht van welke boom afkomstig was. Een heel leuke ervaring die ik voor geen geld ter wereld zou willen missen.